Sancho.hu | Blog | Tartalom | Muzax | Vers | EGO | ViragSteel | News | SB Live! | HardSID | MIDI | Linx | download | tech |  
HardSID MIDI
HardSID FAQ
Megosztás
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Egyéb

Nagyapámról elnevezett könyvtár Hőgyészen
Virág János Nagyközségi Könyvtár
Fater pedálos steel gitárjáról készült képek erre...
Továbbra sem tudok segíteni különböző programok másolásában, beszerzésében!
Ne is keress emiatt, nem foglalkozom ilyesmivel!

Frissítés: 2002.05.05.
HardSID és a zene

Ha eredeti analóg hangzást szeretnél pécéből hallani, akkor ide süss! Valahol a szekrények, padlások mélyén, vagy a kukákban hever még talán egy-egy Commodore 64 masina, melyekre írt játékok és demók zenéin nevetgélnek manapság a 16 bit 4 vagy 5.1 hangszórós rendszereken elkényelmesedett gyermekek, mások könnyes szemmel romantikáznak.


Teljes MIDI támogatás a HardSID kártyához

Ezek a zenék, hang effektusok egy SID 6581 illetve későbbi szériákban SID 8580 regiszterekkel vezérelhető, de analóg hangzású integrált áramkörrel állítódtak elő. Erre az IC-re építve megjelentetett pár éve egy pécés hangkártyát egy kis csapat HardSID néven. A kézzel szerelt, de profi kivitelű ISA slot-os kártya első körben azoknak készült anno, akik beleszerelmesedtek a jó öreg Commodore 64 hangokba, de valami oknál fogva ezt pécén szerették volna tovább hallani, de nem szoftveres emulációkkal. A szoftveres emulációk még a készítőik szerint sem érik el azt a hangzást, amit az eredeti SID áramkörök. Úgy '99 decemberén bezörgettem a HardSID kártya szoftveres gurujához, Sanyihoz, azzal a céllal, hogy megtudjam, mikor készül el a MIDI driver. Ugyanis bármilyen hihetetlen, de hangszerként használva ez a SID belép az analóg szintetizátorok szféráiba.

Sanyi lassan-lassan rászánta maradék energiáit, és belekezdett a HardSID MIDI driver fejlesztéseibe. Az első kísérletek nagy löketet adtak Neki, mikor meghallotta, mit művel a SID chip egy MIDI koncepcióban. Éppen egy év telt el, és már az összes HardSID tulaj hozzáférhetett a 2000. év karácsonyára megjelent v1.0 release-hez. Jelenleg Cubase, Cakewalk, Logic támogatást élvez MIDI terén a kártya, melyre biztosan tesztelte a készítő. A szoftveres tesztelési fázisokban nagy szerencsém volt, hogy részt vehettem, és fejfájást okoztam egy-egy ötletemmel Sanyinak. :) Mert ugye a fejlesztő az fejlesztő, egy felhasználó meg felhasználó. :)

  • Hogy ércse' ...

A két SID chip között annyi a különbség, hogy a SID 8580 kicsit techno-sabb, komolyabb mélyekkel rendelkezik. Ez került bele a későbbi C=64 szériákba. A SID 6581 kicsit hegyesebb, szárazabb, gazdagabb felharmonikusban. Tehát az egyikre írt dal a másikon másképpen, vagy lehet, hogy bután szól. Más a működési feszültségük is, valamint a nagyobb szériaszámú egy-két speckó beállítással is rendelkezik, melyek mellesleg nem regisztrált paraméterek. De ehhez én nem annyira értek...

Anno a Commodore 64 lehetőséget adott a SID 6581 chip-pel, hogy a 16 fokozatú hangerő szabályozó regiszter váltás zaja egy 4 bites voice sávként működhetett. A másik ezt nem tudta a C=64 zenészek bánatára, lévén ez nem egy feature volt, hanem bug valójában. :) A HardSID MIDI driver ezzel a lehetőséggel nem rendelkezik egyáltalán, mivel eleve valószínű, hogy van már az adott pécében hangkártya, mely mellesleg 16 vagy annál komolyabb bit mélységgel rendelkezik. A másik ok pedig a hangerő csökkentéssel járó jel/zaj viszony romlás, mely így nem romlik. Amúgy a HardSID kártya eleve zajtalanabb a Commodore 64 konfigurációnál. Ennek több oka van: kézzel szerelt, minden egyes darab külön "reszelt", beállított, az áramkörök direkt zenére tervezettek.


Balra fent a menüjeimben találsz bővebb infót a MIDI támogatásról.

Ha kíváncsi vagy, hogyan is szól a HardSID kártya, akkor hallgass meg pár beállítást .mp3 fájlban:

http://sancho.hu/files/HardSID/ - HardSID minták .mp3 formátumban