Sancho.hu | Blog | Tartalom | Muzax | Vers | EGO | ViragSteel | News | SB Live! | HardSID | MIDI | Linx | download | tech |  
Hubi's
VMIDIJoY
Megosztás
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Egyéb

Nagyapámról elnevezett könyvtár Hőgyészen
Virág János Nagyközségi Könyvtár
Fater pedálos steel gitárjáról készült képek erre...
Továbbra sem tudok segíteni különböző programok másolásában, beszerzésében!
Ne is keress emiatt, nem foglalkozom ilyesmivel!

Frissítés: 2008.09.29.
VMIDIJoY
Akinek nincsen pénze olyan MIDI billentyűzetre, melyen kellő számú MIDI tekerentyű van, akkor itt a
VMIDIJoY
stuff.

Avagy hogyan legyen házi tekerőnk?

Az egész ott kezdődött, hogy a legoccsóbb megoldást kerestem a ReBirth knob-ok egértelenítésére. A PC-s zenével foglalkozók rémálma, mikor egérrel kell a CutOff-t tekergetni. A jobbik eset, ha így lehet egyáltalán. Bemegy az ember a boltba, és a hangkártyája háromszorosáért kapna olyan MIDI billentyűzetet, vagy különálló tekerőket, melyen van MIDI kontroller gomb, van tolópoti, és gombok. Erre találtam megoldást Topy 5lete alapján a Studio-L listáról.

A Vellocet fejlesztésben elkészült VMIDIJoY lehetővé teszi, hogy joystick-od vagy annak portjára megfelelően kötött potenciométerek, gombok jelét szabványos MIDI jellé alakítsd.

A program futásához szükséged van egy joystick-ra, vagy a portjára megfelelően bekötött 100kOhm-os potméterekre, illetve nyomógombokra (alapban ez kell, mert általában incsen szükség 1-ben tartani egy MIDI üzenetet), kapcsolókra (ha 1-ben akarsz tartani egy értéket, ezt lásd később). Ezentúl a saját megoldást is Joy-nak hívom. Továbbá szükséges a Joy szoftveres beállítása. Az alábbiakban erről lesz szó.

Download

A legfrissebb verzió tőlük tölthető le (download link). Egyéb ajánlások és más szoftverei a csapatnak szintén ott találhatóak meg.

Az oldal készültekor a programocska igen fejlett, v2.13 (17.9.1999) verzióban szenved, és mindössze 157kbyte, és installációt sem igényel.

Nem, ők nem az Esmeralda romániai kirendeltségénél
öntik a ciánt a Tiszába, hanem egyszerű zenészek, meg ilyesmi.

Joy install
 • Saját Joy gyártásáról infót lelhetsz a következő címen:

http://www.hut.fi/Misc/Electronics/docs/joystick/pc_joystick.html

De itt van a hangkártyák általános Game Port bekötése is:

A lényeg az, hogy a hangkártyák Joy bemenete összesen 4 db potmétert tud fogadni maximum, ennek értéke 100kOhm-os kell legyen, és lehetőleg "A"-s, ami lineárist jelent (különben középállásban nem középállásod lesz). Aztán be lehet még kötni maximum 4 db nyomógombot is (erről lásd később is).

Egy hangkártyára 2 db Joy dugható, kivéve, ha a rádugott Joy eleve "megeszi" az összes bemenet lehetőséget. Ilyen például a  Microsoft Siderwinder Joy is, mely rendelkezik az X és Y illetve a twist és throttle axisok. A VMIDIJoY ezeket is támogatja, sőt ezeket igazán! Lehet Quake után rögtön ReBirth-el levezetni, hogy szétlőttek. :)

Ha két hangkártyád van, természetesen összesen 8 db knob-od lehet 8 db button-nal! A VMIDIJoY futhat több példányban is!

A Joy install nagyon egyszerű folyamat. Rádugás után a Windows Control Panel-jében a Game Controllers ikont hívd meg. Ha eddig még nem volt Joy installálva, akkor tedd a következőt:

 • "Add..." megnyom,
 • "Custom..." megnyom (vagy a megfelelő Joy szabvány kiválaszt),
 • "Axes" szám és "Button" szám kiválaszt, és "Name" megad (bármilyen név), majd "OK" megnyom, és megint "OK" megnyom,
 • Ha "Game Controllers" listában a "Status" értéke nem "OK", hanem "Not Connected", akkor egy másik hangkártyád is van, és arra van kötve a Joy, vagy egyszerűen nem ilyen a Joy-od, vagy rossz, vagy nincs is.
 • Válaszd ki a megfelelőt, ha több van, majd "Properties" megnyom,
 • A "Settings" fület kiválasztva, "Calibrate..." megnyom,
 • Végig beállít annak megfelelően, hogy milyen Joy-od van. Az a lényeg, hogy általában középre állítással kezd, majd mindig Joy gomb megnyomásra vált a következőre, ahol a megfelelő kart, potmétert a szélső állásokba kell kalibrálnod.
 • Ha kész a kalibráció, a "Test" fülön tesztelheted a működést. Ha nagyon remeg, és középre állítva nem középen vannak az értékek, akkor nincsen jól bekalibrálva.
 • "OK" megnyom, és lehet élvezni, mert a Joy installálva van. Minden további Joy install ugyanez a folyamat.
VMIDIJoY install
A VMIDIJoY.exe programot másold be valahová, és csinálj róle egy parancsikont, hogy könnyen tudd indítani. Ide fogja menteni kilépéskor a beállítást egy VMIDIJoY.bnk fájlba. Ebben jegyzi meg az .mjp fájlok elérési útvonalát (lásd később). A program indításakor jelez, ha nincsen Joy rádugva a gépre, vagy nincsen installálva a Joy-od.

A program megjelenik a pontos idő mellet a "Tray" ikon-bárban. Ha a programra jobb egérgombbal kattintasz, akkor eltűnik, és erre a kis ikonra kattintva előjön.


 • Előlap

A kis szövegmezőben látszik az aktuális Preset neve. A Preset nem más, mint egy aktuális Joy-MIDI beállítás. A 4 darab gomb a Preset felirat mellett az első 4 Preset alapban, de lásd később! Összesen 128 Preset-ed lehet (0-127). A két nyíl is a Preset-ek léptetésére szól. A kis MIDI felirat mellett egy zöld LED jelzi, hogy küld-e a VMIDIJoY MIDI üzenetet, vagy sem.


A 6 db gomb (Edit, Global, Load, Save, About, Quit) a program főbb kezelését segítik.

 • Global

A Global Option menüben a 4 fő Preset-et választhatod ki a 128-ból, mely minden induláskor megjelenik. Tehát így akár lehet egy koncerten, hogy a fél éve felprogramozott Preset-ek közül pl. a 13, 22, 65, 70 számú Preset-eket használd a 4 előlapi gombra.

A Current patch helyén kiválasztva bármely korábban elmentett Preset-et betöltheted a 128 hely bármelyikére. Így pl. a fél év alatt összegyűlt Preset halomból hirtelen felindultságból esetleg rendezve őket betöltheted a legkedveltebb .mjp -eidet.

Ha a VMIDIJoY-t láncba kívánod fonni más MIDI eszközökkel, akkor a MIDI In Port mezőben kiválaszthatod, hogy honnan jön a MIDI jel a VMIDIJoY-ba. Ez akkor lehet érdekes, ha egy adott MIDI adatfolyamra akarod ráültetni a kontroller üzeneteket. Ha az adott eszközről az adott MIDI csatornára szól csak a fuvar, akkor a MIDI In Chan mezőben beírhatod, melyik is az. Alapban 0 az értéke, ami azt jelenti, hogy úgy általában megy a jel. Erről majd később.

Van még 4 választható mező. A Respond to Prog. Change kiválasztása esetén a Program Change üzenetek hatással vannak a VMIDIJoY működésére is. A MIDI Thru egyértelműen a MIDI Thru funkció (had' ne kelljen már MIDI alapokkal kezdenem). Az Always on Top mező esetén futás közben mindig a VMIDIJoY a legfelső Windows felület, így könnyen elérhető egérrel, és látod, mi a helyzet. A Load minimized hatására minden egyes induláskor egyből Tray-ben kezd, ez akkor érdekes, ha a program ikonja benne van a StartUp menüben, és minden gépindításkor automatice elindul.


 • Load/Save

Betöltheted és mentheted a beállításokat. Király.


 • About

About. Infó a fejlesztőkről, meg cucc.


 • Quit

Khilép, Khirály?


 • Edit

Igen, igen, Edit a lényeg! :) Beállíthatod, hogy mit is csináljon a Joy-od a MIDI-vel. Az Axis elnevezések kicsit zavaróak lehetnek egy sima, házi potméteres megoldásnál. A program a többfunkciós Joy-okat támogatja igazán, de ez ne zavarjon meg. Ha 4 tekerős, 4 gombos "Custom" Joy-od van (házi potméterek), akkor a 4 Axis sorban a következő:

1. "X Axis"
2. "Y Axis"
3. "Z Axis (Thrust)"
4. "Z Rotation (Rudder)"

Mivel nekem nincsen többfunkciós Joy-om, így nem volt alkalmam kipróbálni azt az esetet, mikor a többi Axis is elérhető.


Mindegyik Controller mezőben kiválasztható az adott számú CC (0-127), melyen üzenni kívánunk a tekerőkkel. A listában a szabványos nevek jelölve vannak, ne zavarjon, ha Neked esetleg ott más néven menne valami.

Az adott Controller Axis Options-ben akár azt is beállíthatod, hogy ha nem 0-ról és nem 127-ig kell menjen a CC értéke. Fordított polaritást is állíthatsz, és konkrét MIDI csatornát is (alapban 0, akkor csak úgy megy, erről később). Ha 2 byte-os a CC, akkor a data1 és data2 megadható (RPN, NRPN, SysEx, túró, mák), különösebben nem teszteltem.


A General option mezőben állíthatod be, hogy melyik MIDI portra menjenek az üzenetek. Minden Preset-re külön lehet, de gombokra nem lehet válogatni csak csatornát. Amennyiben nem külső eszközre, vagy hangkártya szinrtire akarod közvetlen küldeni a MIDI jeleket a VMIDIJoY-ból, akkor használd a Hubi's MIDI Loopback Device virtuális MIDI portjait.

Be tudod még állítani a Joystick Active mezőben, hogy a Joy-ok akkor küldjenek jelet, vagy sem. A Poll time a rendszerkésés, mely minimum 20ms, de az izmaid áramütés esetén reagálnak talán gyorsabban ennél (fizikai reagálás azészleléstől a gondolaton át a cselekedetik 100ms!). Nem fogod érezni a csúszást, mivel nem wave-et szinkronizálsz, hanem a kezed a hallott képhez. Az agy hamar tanul. A Joy sens pedig arra jó, ha esetleg remegős a Joy-od, akkor több fokozatban tompíthatod a felesleges rezgéseket, akár csak egyes játékokban.

Ha beállítasz dolgokat, már ekkor mennie kell a cuccosnak. Ha a MIDI csatorna "0" maradt, akkor az a poén, hogy pl. Cakewalk vagy Cubase használatakor az aktuális track-re ráállva arra megy csak a MIDI üzenet. Tehát így automatikus a csatorna választás.

Azonban mint minden MIDI kontrollernél, ügyelni kell arra, hogy ha egy adott értékről elmozdítod, akkor rögtön az adott MIDI üzenet értéke megváltozik, még ha nem is akartad. Mivel a Joy port-ok felbontása elég durva (0-127), és nem precíziós beállításokra szolgál (hiába precíziós potméter!), ezért előfordulhat, hogy nem is érsz hozzá, de 2 egymás melletti érték között ingadozik. Néha bizony nem árt ha a Joy nem aktív! Ez főleg akkor ciki, ha olyan CC-t küldesz, mely nagyobb, mint 127, mert nagyobb értékhatáron mozogsz kisebb felbontással. 
De hát mégiscsak occsó...


A SysEx Editor gomb mögött beírhatsz max. 4 db konstans SysEx üzenetet, melyet a Button Options mezőkben tudsz használni igazán.

A View lehetőséget ad arra, hogy figyeld, megy-e a Joy-od vagy sem, és hogy mekkora értéken állnak az adott vezérlőelemek. Akkor jó főleg, ha pontos értéket kívánsz beállítani, bár a fülnél nincsen jobb, ha zenéről van szó. :)

A Button Options egyértelműen a Joy nyomógombjaira vonatkozik. Ha a Joy-os automata üzemmódot is tartalmaz, akkor küldi a tüzelő jeleket, mint a szél, nem hiszem, hogy ezt használhatod MIDI-re. De a gombokat igen! Méghozzá az adott, vagy bármelyik MIDI csatornára beállíthatod, hogy a jelenleg 21 funkcióból mi történjen. Így akár elhallgattathatod az adott Axis-t, ami elég nyerő. Ezt akkor tudod igazán használni, ha a nyomógomb mellett egy kapcsoló is van párhuzamosan kötve (ugyanis benyomva kell tartani ahhoz, hogy süketeljen Suppress funkció esetén az adott Axis).

De van még itt számos szabványos, általában gombokkal hívható MIDI funkció. Ügyes dolog, hogy Note-t is lehet küldeni (egyes MIDI eszközök Note-tal is vezérelhetőek). Ilyenkor a Data1 és Data2 határozza meg, a note és vel. értékeket (had' ne magyarázzam). MIDI program váltást is lehet kezdeményezni, de innen hívható meg a SysEx Editor mezőben megadott 4 db SysEx szám szerint. A Song start/continue/stop/stb. vezérlés is kiadható. Állati!

A Data adatok lehetnek nagyobbak is mint 127, így dal pozíció is megadható 14 bites kóddal. Ez asszem sampler-ekben használatos. Van System Reset (!) a MIDI kihalások, kiakadások ellen. És ami szintén tök jó, hogy van VMIDIJoY program váltó is.

A hab a tortán a beépített Arpeggiator (nálam egy kicsit fagyizott, de ki fogják javítani a fejlesztők). Ha nincsen Cubase-ed, vagy Cakewalk-od, vagy nem akarod használni éppen, akkor tudod hogy, ezzel lehet az7t megcsinálni, hogy egy billentyű lenyomására egy egész dallamsor szólal meg. Techno feeling! :)


A jövőben készül a directx verzió, így be tudod majd építeni elég durvásan bármilyen programba, ami kezelni tudja ezeket.

Nna, ennyi, aztán hajrá! Tessék most már tényleg zenélni! :)